Monday, October 21, 2013

Chuyện tình Jackie Kennedy và cậu em chồngChiều ngày 25/11/1963, hoàng hôn buông xuống Arlington National Cemetery, gần Washington DC, bà quả phụ Jackie Kennedy, cùng Robert, người em chồng, quỳ trước mộ bia người chồng tổng thống bị ám sát ba ngày trước đó. Jackie đặt lên mặt đất những đóa lily rồi họ nắm tay nhau trở lại xe.
Những ngày sau đó họ đã vượt qua ranh giới chia sẻ nỗi đau, bước vào mối quan hệ bí mật chỉ kết thúc khi Robert quyết định tranh cử tổng thống vào năm 1968 và ông trùm vận tải hàng hải Aristotle Onassis xuất hiện bên cạnh Jackie.
Ký giả C. David Heymann, tác giả của 4 cuốn sách tiểu sử về gia đình Kennedy, cho biết ông râm ran nghe chuyện tình giữa Bộ trưởng Tư pháp Robert Kennedy và Jacqueline Kennedy khi tìm tư liệu và phỏng vấn nhiều người để viết cuốn A Woman Named Jackie xuất bản năm 1989. Nhưng khi ấy Jackie còn sống nên trong lúc phỏng vấn ông không đề cập nhiều tới chuyện này. Sau khi Jackie qua đời, và khi C. David Heymann bắt tay vào viết cuốn tiểu sử về Robert Kennedy, ông mới cố gắng sưu tập thêm nhiều tư liệu về chuyện này. Năm 2007, C. David Heymann được FBI và Sở Mật vụ (Secret Service) cung cấp tài liệu tuyệt mật chưa từng công bố về dòng họ Kennedy theo luật American Freedom of Information Act.
Các tài liệu này khẳng định những gì C. David Heymann thu thập được trong hàng trăm giờ phỏng vấn nhiều người: trong khoảng thời gian từ 1964-1968, giữa Robert và Jackie đã xảy ra một chuyện tình.

Nhiều người hoài nghi, thậm chí có người không sao chấp nhận chuyện tình ái lăng nhăng của Đệ nhất phu nhân rất được ngưỡng mộ của cố Tổng thống Kennedy. Tuy nhiên trong số đặc biệt kỷ niệm 30 năm của The New York Times, tờ báo này phải thừa nhận rằng Jackie cũng có mối tình vượt rào
Câu hỏi đặt ra là nếu Robert và Jackie yêu nhau, làm sao họ che được mắt thế gian? C. David Heymann giải thích rằng vào những năm thập niên 1960, cuộc sống riêng tư của những người của công chúng không bị giới truyền thông bám sát như ngày nay.
Thực ra trước đó, trong gia đình Kennedy, Jackie thân thiết và thấy dễ chịu nhất khi ở cạnh Robert.
Chính Robert là người đã thuyết phục ông anh của mình kết hôn với Jacqueline Bouvier vào năm 1953. Khi đó, Robert đã thấy được Jackie như là một thứ vũ khí chính trị vô giá qua năng lực cũng như thần thái, dáng vẻ thượng lưu của bà. Nhưng Robert đã kết hôn từ năm 1950 với Ethel Skakel, con gái của một ông trùm trong ngành than có tiếng lúc bấy giờ. Họ đã có với nhau tới 8 người con.
Robert là người vô cùng gần gũi với Jackie. Nhà văn Truman Capote – người bạn thân thiết của Jackie Kennedy – nói rằng Robert có vai trò rất quan trọng trong cuộc sống của chị dâu. “Khi đã là đệ nhất phu nhân, cô ấy càng cần Robert cho lời khuyên và giúp đỡ nhiều hơn”.
Điều này tiếp tục sau khi Tổng thống Kennedy qua đời. Robert dành nhiều thời gian cho Jackie và các con – Caroline và John Jr, hơn cả những gì mà ông dành cho gia đình riêng của mình. Robert tới nhà Jackie vào buổi sáng sớm và ngồi cùng lũ trẻ trong khi chúng ăn sáng. Robert còn chơi cùng và đọc truyện cho bọn trẻ nghe khi chúng đi ngủ, kể về người cha tuyệt vời của chúng.
Mọi chuyện tiến triển nhanh chóng giữa Robert, năm đó 38 tuổi và Jackie góa bụa ở tuổi 34. Kỳ nghỉ lễ Phục sinh 1964, trong khi Ethel – vợ của Robert – đưa con cái và bọn trẻ con nhà Jackie đi trượt tuyết thì Robert, Jackie, em gái Jackie và Chuck Spalding – một người bạn của Tổng thống Kennedy đến Antigua.
Không mất quá nhiều thời gian để Robert và Jackie tiến tới một cái gì đó xa hơn tình bạn. Họ nắm tay, chạm vào nhau và thì thầm vào tai nhau. Mỗi buổi sáng, họ cùng nhau đi dạo dọc theo bờ biển. Đêm xuống, họ ngồi bên nhau dưới hàng hiên và cùng ngắm bầu trời đầy sao.“Rõ ràng giữa họ có một chuyện gì đó – Chuck Spalding nói – “chỉ khi bạn câm, điếc hay mù mới không cảm nhận được”.
Lúc đầu họ còn lén lút. Hai tháng sau khi từ Antigua trở về, Robert đưa vợ và Jackie đi ăn tối trên du thuyền chạy quanh sông Potomac. Có một lúc Robert và chị dâu cùng biến mất. “Tôi không biết chuyện gì xảy ra giữa họ, nhưng khi quay lại trông họ rất thân mật và thoải mái, như một cặp mèo Cheshire”- Arthur Schlesinger, một người khách đi cùng kể lại.
Ethel Kennedy có biết chuyện chồng mình ngoại tình không? Cô đã nghe được chuyện Robert chăm sóc bà vợ góa của anh trai còn hơn gia đình mình. Sau lần bị Đại sứ Anh, David Ormsby-Gore, hỏi về những chuyện ông ta nghe được về Robert và Jackie, Ethel bắt đầu để ý và từng nổ ra nhiều trận ghen tuông nhưng chẳng làm gì hơn, chắc chắn chỉ vì sự nghiệp chính trị của chồng mình.
Tháng 8 năm 1964, Robert tuyên bố chuyển tới New York để chạy đua vào Thượng viện. Jackie cũng lên kế hoạch đến Manhattan. Trong khi đó, Ethel cùng các con ở tại nhà Kennedy ở Hickory Hill, Virginia.
Ở Manhattan, tình yêu của họ càng mãnh liệt hơn và cũng thường dậy sóng khi cả hai cố tình làm cho người kia phải ghen tức. Khi Robert qua lại với con gái của một người nổi tiếng của New York thì Jackie cũng hẹn hò với một kiến trúc sư người San Francisco. Nhưng Jackie bỏ rơi Robert chưa tới một tháng thì quay lại giúp em chồng trong chiến dịch tranh cử.
Lúc ấy, Jackie đang là một trong những phụ nữ nổi tiếng thế giới và bà đã mang sự nổi tiếng của mình để “đấu giá” cho các hoạt động chính trị của Robert. Jackie đã tranh thủ được sự giúp đỡ của Tổng thống Lyndon B. Johnson – người lên nắm quyền sau khi John Kennedy bị ám sát. Trước mặt là vậy nhưng đằng sau Johnson yêu cầu FBI theo dõi Robert suốt thời gian dài vì sợ rằng Robert phá hỏng liên danh ứng của mình. Nhưng trong đầu Robert dường như còn nhiều chuyện khác. Giám đốc FBI, J. Edgar Hoover, phúc trình: “Đối tượng dường như dành hết thời gian rảnh cho Mrs John F. Kennedy. Mặc dù không thể xác định ngay lúc này nhưng họ đã ở chung phòng khách sạn”.
Người tài xế của Robert thường thả ông chủ trước tòa building trên đường Fifth Avenue mà Jackie ở vào khoảng nửa đêm, sáng hôm sau lại tới đón. “Ông ấy sải bước khỏi tòa nhà với nụ cười tươi và ánh mắt lấp lánh”.
Mùa thu năm 1964, Jackie nói với giới chức Sở Mật vụ rằng không cần bảo vệ căn apartment của bà suốt đêm nữa. Cựu thư ký phụ trách báo chí Tòa Bạch ốc Pierre Salinger cho rằng lý do dễ hiểu: để Robert có thể đến và đi thoải mái.
Nhiều tài liệu về Jackie của Sở Mật vụ cho thấy thời gian đó Jackie rất bí ẩn. Dù vậy, tháng 10/1964 lại thấy Robert và Jackie ở chung trong một căn apartment ở New York của người thân.
Tới lúc đó, chuyện của họ vẫn còn là một bí mật ở New York. Franklin Roosevelt Jr., con trai cựu tổng thống Roosevelt, “rất ngạc nhiên khi chuyện tình Robert và Jackie còn giữ kín được. Cả hai giống y như bọn choai choai đang yêu vậy. Tôi nghĩ Robert muốn bỏ Ethel để lấy Jackie, nhưng dĩ nhiên là không thể rồi!”.
Lại trở về cái thời độc thân, Jackie nổi tiếng, quyến rũ, thời trang, có sức mãnh liệt với đàn ông và khiến phụ nữ phải ghen tỵ. Một trong những người đàn ông đó là thương gia Hy Lạp Aristotle Onassis, mà sự táo bạo, kiên trì và giàu có cuối cùng giành được Jackie.
Robert không giấu được việc căm tức cái gã đàn ông lắm tuổi nhưng cũng lắm tiền đang ve vãn Jackie. “Tôi biết cái gã b*****d này nhiều năm rồi. Hắn là một con rắn độc và tới giờ hắn vẫn vậy. Tôi không hiểu Jackie tìm thấy điều gì ở hắn”.


Bobby biết Jackie sẽ kết hôn với người đàn ông khác nhưng ông không thể chịu nổi ý nghĩ Jackie sẽ thuộc về kẻ thù của mình. Khi nhắc tới chuyện này, Bobby nói với một người bạn: “Cô ấy sẽ lấy người đàn ông bước qua xác của tôi”.
Tất nhiên, Onassis, năm đó 61 tuổi, muốn cưới Jackie ngay lập tức, nhưng ông hiểu điều đó sẽ không xảy ra cho tới sau cuộc bầu cử tổng thống năm 1968. “Có một cái gì đó bí ẩn ở cô ấy. Cô ấy là một người có tâm hồn thế tục”.
Không phải Jackie không thấy được tiền đồ chính trị của Robert nhưng cũng biết rằng nếu Robert trở thành Tổng thống, Ethel sẽ làm Đệ nhất phu nhân. Jackie phải chấp nhận rằng mình chỉ là kẻ đứng bên lề giới chính trị Washington. Hơn nữa, để vuột Onassis là để vuột “núi tiền”.
Mối tình kéo dài 4 năm của Bobby và Jackie cuối cùng đã kết thúc. Tuy nhiên Jackie vẫn giữ một vai trò quan trọng trong chiến dịch tranh cử của Robert.
Tháng 03/1968, Tổng thống Lyndon B. Johnson đưa ra một tuyên bố gây kinh ngạc: không ra ứng cử trong nhiệm kỳ tới. Sự rút lui của Lyndon B. Johnson mở đường cho chiến thắng cho Robert.
Jackie vui mừng trước tin này nhưng lại bất chợt đặt ra câu hỏi về những gì Robert phải đối diện khi làm tổng thống. “Ông có biết tôi nghĩ gì sẽ xảy ra cho Robert không?”- Bà hỏi Arthur Schlesinger, một người bạn- “Chuyện tương tự đã xảy ra với Jack. Có quá nhiều hận thù ở đất nước này và kẻ ghét Robert còn nhiều hơn Jack. Bởi vậy tôi không muốn anh ấy làm tổng thống”.
Lời nói của Jackie đã trở thành lời tiên tri. Tối 05/06/1968, trong khi đang diễn thuyết tranh cử tại khách sạn Ambrassador (Los Angeles), Robert F.Kennedy đã bị một thanh niên người Palestine bắn trọng thương vào đầu, mấy ngày sau qua đời.
Bốn tháng sau, Jackie kết hôn với Onassis.
Tịnh Khê 

(Theo The FBI’s top secret Kennedy files that showed Bobby and Jackie were lovers 
của C. David Heymann)


REVEALED: The FBI's top secret Kennedy files that showed Bobby and Jackie were lovers

By C. David Heymann
On the evening of November 25, 1963, the widowed Jackie Kennedy walked through Arlington National Cemetery, near Washington DC, with her brother-in-law Bobby. At the grave of Jackie's husband John, who had been assassinated three days previously, the pair dropped to their knees and prayed.
Afterwards, Jackie placed lilies of the valley on the earth. Then, holding hands, the widow and younger brother of John Fitzgerald Kennedy returned to their car.
They were joined in grief, but soon their relationship went beyond shared sorrow - becoming a clandestine affair that ended only when Bobby decided to run for President in 1968.
Jackie with her son John Jr and Bobby Kennedy in Hyannis Port, Cape Cod, in 1964
Jackie with her son John Jr and Bobby Kennedy in Hyannis Port, Cape Cod, in 1964
The romance was always doomed, punctuated by flings on both sides. And all the time waiting on the sidelines was the shipping magnate Aristotle Onassis, plotting to possess Jackie and destroy Bobby.
I first heard whispers of a romantic involvement between Robert and Jacqueline Kennedy while researching and conducting interviews for A Woman Named Jackie, my 1989 biography of the former First Lady. Because Jackie was still alive, my interviewees were reluctant to discuss the romance in detail.
Following Jackie's death in 1994 - and after I had begun work on RFK, my biography of Robert Kennedy - interview subjects, old and new, were more eager to explore the topic.
After the publication of RFK in 1998, I continued to probe the subject, collecting more material. I was aided in part by the release in 2007 of a set of previously unavailable reports and briefs prepared by the Secret Service and the FBI, released to me under the American Freedom of Information Act.
Covering the years 1964 to 1968, when the liaison took place, these documents confirmed what I had already ascertained in hundreds of hours of personal interviews - there had indeed been an affair.
I don't doubt that some will remain sceptical that Bobby and Jackie were romantically involved. In the course of writing four books on the Kennedys and another on Washington's female power brokers, I met individuals who still deny the rampant womanising of JFK. Indeed, it took The New York Times 30 years to admit that JFK had affairs outside his marriage.
Moreover, if Bobby and Jackie had an affair, how did they manage to keep it out of the public eye? The answer is that in the Sixties the private lives of public figures were simply not covered by the media - certainly not to the extent they are today. It was also easier to suppress newspaper stories 40 years ago.
Yet Bobby had always been the Kennedy relative Jackie felt most comfortable with. In fact, it was Bobby who convinced his elder brother John to marry Jacqueline Bouvier in 1953. Bobby saw Jackie as a potentially invaluable political weapon, with her finishing-school polish and academic prowess.
Bobby had wed Ethel Skakel, daughter of a coal magnate, in 1950: by the time of JFK's murder, the couple already had eight children.
Despite his family commitments, Bobby was close to Jackie. Writer Truman Capote, a great friend of Jackie's, said Bobby served a crucial role for her: 'As First Lady, she constantly turned to RFK for advice and support.'
This continued after John's death, as Jackie began to burnish her unfaithful husband's image for posterity. The former First Lady's education had given her a fine sense of history. It was she who came up with the notion of Camelot, likening her husband's presidency to King Arthur's court, with its high morals and ideals.
Jackie Kennedy with Aristotle Onassis in 1968
Bobby's rival: Jackie Kennedy with Aristotle Onassis in 1968
But if JFK had been Arthur, then Bobby was increasingly playing Lancelot to Jackie's Guinevere, especially when it came to helping raise her offspring. Bobby was soon spending more time with Jackie, and her children, Caroline and John Jr, than he did with his own large family.
He'd show up at Jackie's Washington home early in the morning and sit with the children while they had breakfast. He played games with them, read bedtime stories to them and spoke to them about their father, constantly reminding them what a great man he had been.
The ballerina Dame Margot Fonteyn, Jackie's guest at her Washington home in January 1964, confirmed that Bobby was often around.
'They seemed uncommonly close,' she told me in an interview before her death, 'no doubt drawn to one another by their shared loss'.
Another visitor to Jackie's house in that period was Aristotle Onassis, who had resumed his romance with Jackie's younger sister, Lee Radziwill. To Bobby's annoyance, the tycoon provided Jackie, then 34, with financial assistance.
However, things were moving fast between 38-year-old Bobby and Jackie. Over Easter 1964, Ethel took Jackie's children and her own on a ski trip, while Bobby, Jackie, Lee and JFK's friend Chuck Spalding went to Antigua.
It didn't take much to see Bobby and Jackie were developing something more than friendship. They held hands, touched, whispered into each other's ears. Every morning they took a long walk together along the shore.
At night they huddled on a veranda and gazed at the starlit sky. 'There was definitely something between them,' said Spalding. 'You had to be dumb, deaf and blind not to sense it.'
Despite Bobby Kennedy's often rough, tough, hard-nosed veneer, Jackie had always felt compassion and tenderness for him. Ken O'Donnell, one of JFK's closest aides, recalled how the former First Lady had expressed her affection for her brother-in-law.
'I wish you were an amoeba, so you could multiply and there would be two or more of you,' she once told Bobby.
At first though, their relationship was furtive. Two months after returning from Antigua, Bobby took Jackie and Ethel on a dinner cruise around the Potomac River on the presidential yacht.
At one point, Bobby and his sister-in-law disappeared below deck alone.
'I have no idea what transpired between them,' JFK's speechwriter Arthur Schlesinger, a fellow guest, told me. 'But when they returned, they looked as chummy and relaxed as a pair of Cheshire cats.'
Jackie with John F. Kennedy, then a senator, and their daughter Caroline in 1960
Family secrets: Jackie with John F. Kennedy, then a senator, and their daughter Caroline in 1960
Inevitably, Ethel Kennedy began to resent the gradually increasing chatter among family, friends and gossip columnists that her husband was spending too much time in the company of his brother's widow.
It reached the point where she confronted David Ormsby-Gore, British ambassador to the United States during the Kennedy administration, and asked what, if anything, he knew about the relationship.
She posed the same question to Hervé Alphand, the former French ambassador. Neither of the men proved helpful in providing Ethel with the information she sought.
In August 1964 Bobby announced he would move to New York to run for the Senate. Jackie, too, made plans to relocate to Manhattan. Meanwhile, Ethel stayed with her children at the Kennedy home in Hickory Hill, Virginia.
Once in Manhattan, the records show the romance intensified. It was often turbulent, with both Bobby and Jackie seeking revenge for the other's indiscretions.
When Bobby became involved with the daughter of a New York socialite, the former First Lady initiated an affair with a San Francisco architect. She jettisoned him after less than a month and went back to Bobby, supporting his New York senatorial campaign.
By now, Jackie was one of the most recognisable women in the world and was more than happy to lend her fame to Bobby's bid for political office, even allowing her children to participate.
Indeed, it was Jackie who enlisted the help of Lyndon B. Johnson, who took over as President after JFK's assassination - no mean feat given the hostility that existed between Bobby and the President.
So deep was that resentment that Johnson ordered the FBI to spy on Bobby during the 1964 Democratic Convention, fearing the younger Kennedy would attempt to wrest the presidential nomination from him. But Bobby appeared to have other things on his mind.
In a restricted file that I have been shown, FBI boss J. Edgar Hoover reported: 'The subject seems to spend all his free time with Mrs John F. Kennedy. Although it can't be confirmed at this time, they appear to be sharing the same hotel suite.'
Similar intimacies existed in New York: Bobby's official driver would drop his boss in front of Jackie's Fifth Avenue apartment building around midnight, retrieving him the next morning.
'He'd stride out of the building with a grin on his face and a twinkle in his eye,' said the driver.
Bobby and Jackie Kennedy hold hands as they leave John F. Kennedy's grave
Tragic tie: Bobby and Jackie Kennedy hold hands as they leave John F. Kennedy's grave. Soon the two were having an affair
It was hard for the couple to hide their mutual affection. A friend recalled a weekend during Bobby's campaign when he visited Ethel at Hickory Hill.
'There was this great snapshot of Jackie and I commented on it. Ethel looked at it, but didn't utter a word. Bobby took a look. "She is beautiful, isn't she?" he commented.
'"She's an attractive woman," Ethel conceded. "Thank you for saying so," replied Bobby. You could have cut the tension in the room with a knife. After another minute or two, Ethel rose and left the room.'
In autumn of 1964, Jackie told officials she did not need Secret Service protection at her apartment overnight. Former White House Press secretary Pierre Salinger suggested another, more obvious motive: it meant Bobby could come and go without having to log in with Secret Service personnel.
Many Secret Service files on Jackie from this period have mysteriously disappeared. But one, from October 1964, reveals that Bobby and Jackie shared a bedroom on at least one occasion at a relative's New York apartment. Another says they stayed in a hotel suite together.
By now their affair was one of New York's worst-kept secrets. Franklin Roosevelt Jr, son of the former President, told me he was amazed Bobby and Jackie's romance had remained under wraps.
'The two of them carried on like a pair of lovesick teenagers,' said Roosevelt. 'I suspect Bobby would've liked to dump Ethel and marry Jackie, but of course that wasn't possible.'
During Christmas 1964, after Bobby won his Senate seat, Mary Harrington, a former lover, was staying in a house overlooking the Kennedy estate in Palm Beach, Florida.
One morning she saw Jackie sunbathing topless on the grass. Bobby walked out and knelt by Jackie's side and started kissing and fondling her.
'After a minute or so, she walked toward the house. Bobby followed. I was shocked. It was clear Bobby was sleeping with his sister-in-law,' said Harrington.
Being a single woman once again, Jackie represented a tremendous threat to all the married women in her social circle. With her fame, beauty and fashion sense, she had only to enter a room for the conversation to come to a halt.
Men would rush over to speak to her, while those who didn't approach were intrigued but also intimidated. She intimidated men and made women jealous.
It therefore took a certain kind of man to become romantically involved with somebody as famous as Jacqueline Kennedy. One such man was Aristotle Onassis, whose audacity, tenacity and wealth finally won Jackie over - up to a point.
Kennedy family after JFK's election as President
Camelot: The term for the Kennedy White House was coined by Jackie, seated here in front of Bobby in a family photo on JFK's 1960 victory
She and JFK first met Onassis in 1960, when they attended a banquet aboard his yacht. Three years later, Onassis and Lee Radziwill began their highly publicised affair.
Bobby Kennedy could barely disguise his hatred of Onassis, who was 25 years his senior.
'I've known that b*****d for years,' Bobby once told a friend. 'He was a snake then and he's still a snake. Other than his bankroll, I don't understand what Jackie sees in him.'
On another occasion Bobby said: 'If it were up to me, I'd sink his f****** yacht - and the goddamn Greek with it.'
The former First Lady joined Onassis aboard that yacht on a five-day cruise to Nassau in February 1965. Although she had no intention of embarrassing Bobby politically by becoming involved with Onassis, Jackie realised that if she didn't accede to Onassis's sexual demands, she risked losing his patronage.
A friend of Onassis said Jackie was the most money-hungry woman she had ever met. 'She lusted after money and craved the kind of lifestyle only he could provide. Whenever Ari saw her he handed her an envelope full of cash. He was used to paying for sex.'
John Meyer, an Onassis aide who I interviewed, told me his boss had boasted: 'You'll be happy to know I finally bagged the queen.'
'Bobby,' he went on, 'just sees me as the rich p**** moving in on his brother's widow. Sooner or later, it'll come to a test of wills.'
Onassis was indeed a threat to Bobby's ambitions. The tycoon boasted he could 'bring down' the senator by revealing his affair with his sister-in-law.
'I could bury that sucker,' said Onassis, 'although I'd lose Jackie in the process. But can't you just see the headlines?'
Jackie carried on juggling both affairs at the same time.
On one occasion she returned from a trip abroad to find two imposing bouquets waiting for her. They were accompanied by identically worded cards saying 'welcome home'. The first was from Bobby, the second Onassis. She was expert at playing one lover off against the other.
When Jackie heard that one of Bobby's office workers had 'fallen in love' with the senator, she retaliated by turning to Onassis again, visiting him at his townhouse in Avenue Foch, Paris.
Opera diva Maria Callas, Onassis's 'official' companion, appeared unannounced and a row ensued. Onassis told an aide: 'The two of them nearly came to blows. I had to separate them.' Before Maria left, she called Jackie a 'geisha girl'.
Despite such hiccups, Jackie's affair with Onassis continued. After her children began the new school year in autumn 1967, Jackie spent five days on Skorpios, Onassis's private Greek island. According to an aide, Onassis proposed to her during the visit, but she put him off.
Bobby understood that Jackie would marry another man but he couldn't bear the thought of it being his arch-enemy. When Pierre Salinger brought up the subject, Bobby said: 'She'll marry that man over my dead body.'
Of course, Onassis, then 61, wanted to wed Jackie immediately, but he understood it wouldn't happen until after the 1968 presidential election. 'She's worth the wait,' he told an associate. 'There's something mystifying about her. She possesses a carnal soul.'
In March 1968, Bobby announced he would be seeking the Democratic presidential nomination.
'Won't it be wonderful when we're back in the White House?' Jackie asked at a family gathering. Ethel replied: 'What do you mean "we"? You're not running. This is our moment in the sun.'
Although inured by this time to Ethel's bluntness, Jackie knew that if Bobby were to become President, Ethel would indeed be made First Lady. Jackie had to come to terms with reality and accept that her future lay outside Washington politics.
For all the love that had flowed between them, Bobby and Jackie's four-year affair finally came to an end.
Jackie, though, still had an important role in the presidential campaign.
As an American heroine, she could make or break the Kennedy clan's efforts to secure Bobby's victory. For that reason Jackie assured Bobby that she would not announce her marriage to Onassis until after the election in November, if she married him at all.
In March 1968, Lyndon B. Johnson shocked the nation by announcing he would not seek his party's nomination for another term in office.
By dropping out, Johnson appeared to have paved the way for Bobby's victory.
Jackie should have been thrilled by the news but suddenly she began to question Bobby's presidential quest.
'Do you know what I think will happen to Bobby?' she asked Arthur Schlesinger. 'The same thing that happened to Jack. There is so much hatred in this country and more people hate Bobby than hated Jack. That's why I don't want him to be President.'
Her words were to prove appallingly prescient.


She was determined to seduce Brando

Marlon Brando
Tryst: Marlon Brando found himself chased by Jackie Kennedy
Marlon Brando was another visitor to Jackie's home after her husband's death in 1963. The star included several pages on Jackie in the first draft of his 1994 autobiography, but they were removed before publication. A close friend of Brando's showed me the first draft.
In February 1964, Jackie, then 34, and her sister had dinner with Brando and his business manager. After dinner, the two sisters were joined at Jackie's house by their dinner companions.
Jackie and Brando danced and drank together. While dancing, Jackie, who was deeply attracted to Brando, 'pressed her thighs' suggestively into his. They sat down and began to 'make out'.
In Brando's words: 'From all I'd read and heard about her, Jacqueline Kennedy seemed coquettish and sensual but not particularly sexual.
'If anything, I pictured her as more voyeur than player. But that wasn't the case. She kept waiting for me to try to get her into bed.
'When I failed to make a move, she took matters into her own hands and popped the magic question, "Would you like to spend the night?" And I said, "I thought you'd never ask."'
A week later, Jackie again saw Brando. Commenting on Jackie's 'boyish hips' and 'muscular frame', the actor said: 'I'm not sure she knew what she was doing sexually, but she did it well.'
After that second meeting, Jackie pursued Brando no further.
© C. David Heymann.No comments:

Post a Comment